- Titulinis
- Pratarmė
- Įvadas
- Hierarchinė struktūra
- Pagrindinių grupių, pagrindinių pogrupių, grupių ir pogrupių sąrašas
- Pagrindinės grupės ir jų aprašai
- Pagrindiniai pogrupiai ir jų aprašai
- Grupės ir jų aprašai
- Pogrupiai ir jų aprašai
- Profesijos
- Teisės aktai
- Biblioteka
- Metodiniai paaiškinimai
- Naudingos nuorodos
513103 - Someljė
Derina vynus prie patiekalų, vadovaujasi pateikimo meniu ir taisyklėmis, taip pat veiksniais, turinčiais įtakos vyno kokybei. Atlieka visas funkcijas, susijusius su vyno atrinkimu, užsakymu, laikymu ir pateikimu galutiniam vartotojui.
Pagrindinės užduotys
• sistemina vyno rūsio veiklą, siekdamas užtikrinti tinkamą vyno kiekį ir įvairovę;
• teikia patarimus klientams, siekdamas padėti jiems parinkti tinkamiausios rūšies vyną prie pasirinktų patiekalų;
• pasirenka tinkamas stiklines taures gėrimams ir užtikrina, kad jos būtų kokybiškos ir švarios;
• klientų akivaizdoje patiekia vyną naudodamas tinkamas priemones. Taisyklingai atkemša butelį, prireikus filtruoja vyną, patiekia ir laiko vyną tinkamos temperatūros ir tinkamame inde;
• kontroliuoja vynų kokybę, praneša apie kamščio medžiaga užterštą arba sugadintą vyną ir grąžina jį tiekėjams.
Būdingos kompetencijos
• laikytis higienos ir saugos taisyklių;
• bendradarbiauti su kitais darbuotojais;
• turėti gerų pardavimo ir aptarnavimo įgūdžių;
• parinkti tinkamos rūšies vyną prie patiekalų;
• patarti ir papasakoti apie vyno rūšis.