- Titulinis
- Pratarmė
- Įvadas
- Hierarchinė struktūra
- Pagrindinių grupių, pagrindinių pogrupių, grupių ir pogrupių sąrašas
- Pagrindinės grupės ir jų aprašai
- Pagrindiniai pogrupiai ir jų aprašai
- Grupės ir jų aprašai
- Pogrupiai ir jų aprašai
- Profesijos
- Teisės aktai
- Biblioteka
- Metodiniai paaiškinimai
- Naudingos nuorodos
751502 - Maisto produktų degustatorius
Tikrina, degustuoja ir pagal kokybę rūšiuoja įvairius žemės ūkio produktus, maisto produktus ir gėrimus. Tikrina maisto produktus ir gėrimus, degustuoja įvairiais jų gamybos etapais, atmeta netinkamos kokybės produktus. Vertina maisto produktus, išmano maisto produktų gamybą ir perdirbimą, taip pat skonio ir aromato savybes bei jų įtaką skonio jutimui.
Pagrindinės užduotys
• vertina, lygina ir klasifikuoja skonio ir kvapo savybes;
• testuoja maisto produktų skonį ir kokybę, atlieka skirtumų analizę ir naudoja įvairius testavimo metodus;
• registruoja ir daro testavimo rezultatų ir vertinimų įrašus;
• bendradarbiauja su gamintojais ir maisto produktų vartotojais, teikia rekomendacijas dėl skonio gerinimo ir naujų produktų kūrimo;
• naudojasi naujausiomis maisto produktų degustavimo technologijomis ir metodais.
Būdingos kompetencijos
• vertinti skonį ir kvapą;
• išmanyti maisto produktų gamybą ir perdirbimą;
• žinoti skonio ir aromato savybes;
• atlikti skonio ir kokybės testavimą;
• bendradarbiauti su kolegomis.